Jak jsem nedávno slíbil, tak jsem dřív než jsem čekal udělal! Fotodokumentace + video s novými vzpěrami jako vždy v albu na Rajčeti, odkaz
ZDE!Proč je potřeba návod na něco tak banálního, jako výměna vzpěr kufru na jedničkovém Probe? No, proto, že jsou dvě možnosti postupu.
1) Objednat origo vzpěry i se svorkou z USA, což nás vyjde s poštou a clem na krásných 1130Kč
2) Nahradit univerzální vzpěrou, což nás vyjde asi na 562Kč (s poštou), potenciálně ještě míň
Co budeme potřebovat:
1) Vzpěru kufru z VW Transporter T4, konkrétně tuto: NTY AE-VW-012
2) Kulový čep plynové vzpěry - Doslovný název, prostě ta kulička. Dá se koupit nová za asi 70kč (Což je součástí těch 562kč), nebo vymontovat na vrakáči. Nezapomeňte, že potřebujete 2.
Díky White Powerovi za darování!3) Sada klíčů (U mě to byla 12ka na origo vzpěry, 13ka na kuličku), plochý šroubovák (na odemknutí pojistek vzpěr) a něco na podepření kufru.
Postup:
1) Otevřeme si kufr (

kdo to čekal?!) a podepřeme si stranu na které budeme pracovat.

2) Povolíme 2 šrouby v kastli klíčem č.12.

3) Plochým šroubovákem najedeme pod pojistku vzpěry na víku kufru a klidně ji vypáčíme úplně pryč, už nebude potřeba.

4) Do spodní díry (Blíž zadním světlům) v kastli auta zašroubujeme novou kuličku a přitáhneme klíčem č.13. Pokud jste menšího vzrůstu a po kufru musíte skákat aby jste na něj dosáhli, kuličku dáme naopak do horní díry, to zmenší otvírání o další asi 3cm

5) Nacvakneme novou vzpěru na kuličku v kastli a na kuličku ve víku.

6) Celý postup opakujeme na druhé straně
Rozdíly:
Délka origo vzpěry na P1 je 58cm a zdvihací síla cca 260N. Vzpěra z Transporteru je 57cm a zdvihací síla je 660N. Zní to jako velký rozdíl, ale na rajčeti mám video kde je krásně vidět, že zuby vám to nevyrazí

Naopak, otvírá se velice pěkně, zavírání už chce vyvinout trochu větší sílu, ale nic strašného.
Vzpěra z Transporteru je také o něco tlustší než z Probe. Nebojte, vleze se bez problému.
Kufr se otvírá cca o 2cm míň než s origo vzpěrou. (Kvůli jinému umístění kuličky a kratší vzpěře), ale opět to není nic hrozného a po chvíli si toho ani nevšimnete.
Poznámka:
Je možné, že vzpěry nebudou vhodné pro atmosféry/auta bez výbavy. Já mám "nejtěžší" verzi kufru, tedy s motorkem stěračů a origo křídlem, atmosféry křídlo nemají a většina z nich ani zadní stěrač. Kdo první vyzkouší a ozve se s videem má u mě pivo/panáka dle vlastního výběru na Kameni/Moravě

93 GT - Silverstreak
97 GTS
91 GT - Satan
EX: 89 LX, 94 GT - Generál Lee, 97 GT - Peci, 92 Turbo, 92 Turbo (Kefa), 94 UKčko