logo

Vítejte! Abyste mohli používat všechny funkce, které toto fórum nabízí, zaregistrujte se.
Návod na zapojení dálkového centrálu na P2
4kocour4 Offline
#1 Vloženo : čtvrtek 5. února 2026 12:33:13 (UTC)

Poděkoval(a): 10x
Was thanked: 13 time(s) in 11 post(s)
Ne, ani na dvojková Probe jsem po získání Satana nezanevřel a jako důkaz, že stále něco dělám na všech svých autech se s vámi podělím o návod na dodělání dálkového ovládání centrálu. Divím se, že na to jak velkou a dedikovanou komunitu dvojková Probe mají tu ještě žádný srozumitelný návod není
Předem říkám, že nejsem elektrikář, pouze průměrně zručný kutil domácí. Neručím za to, že je to zapojené správně, hezky, nebo bezpečně, pokud je tu nějaký elektrikář a má k tomu výhrady, budu moc rád, pokud nám dá lepší návod na zapojení. Ale nebojte, auto vám to snad nezapálí Flapper

Tak, teď už bez dalších zbytečných keců, jdeme na věc! Nebojte, je to velmi jednoduché. (Nějaké poznámky jsou ještě na konci, doporučuji alespoň 1x přečíst komplet než budete cokoliv zapojovat)

NÁVOD
Co budeme potřebovat:
1) Dálkový centrál s ovládáním - Já koupil už pro mě klasický od "BLOW electronics" z Allegra za 300.
2) Odpor 4k7. (0.25W, 1W, 5W, fungovat budou všechny, já opět použil 1W protože jsem ho měl doma)
3) Klasické nářadí a elektrikářské potřeby, takže voltmetr, gola sada, nějaká izolační páska na dráty, atd.

Postup:
1) Příprava jednotky centrálu - Většina čínských a polských alarmů co jsem viděl nejen, že funguje na stejném principu, dokonce má stejné i barvy drátů. Musíte najít dráty pro zem, +12v, signální a napájecí. Na všech dálkách co jsem měl to bylo takto:
Černý - zem
Červený - +12v
Bílý - Signál pro zamknutí
Bílo-černý - Signál pro odemknutí
Žlutý - napájení pro zamknutí
Žluto-černý - napájení pro odemknutí

Zkontrolujte si, že na vaší dálce je to stejně a proveďte následující úpravy:
Na červený drát napojte oba žluté
Na bílo-černý drát napojte odpor a ZA něj napojte bílý drát

2) Dálkáč budeme napojovat ve dveřích řidiče, je tedy nutné sundat tapec. Na dvojkovém Probe jsou samozřejmě dva typy tapců, 93-4 a 95-7, postup je podobný, obecně:
- Vytáhneme ven ovládání oken/zámků/zrcátek.
- Vyšroubujeme 1x šroub za klikou
- Odstraníme zbývající šrouby z boku tapce (u B sloupku), u madla dveří, schované v chlupech kastlíku
- Odstraníme všechny vruty, samořezky, stahovačky a kdoví co předchozí majitelé (Nebo snad i vy?!) použili k uchycení
tapce na dveře
- Tapec "odloupneme" ze dveří, já rád začinám od levého spodního rohu.

3) Teď je na čase konečně zapojit dálkáč. Najdeme velký konektor co jde do ovládání dveří, má celkem 10 pinů ve dvou řadách, 4 u "zobáčku" a 6 blíž k plastu, z toho 1 prázdný.
Nás zajímá pin 4 a pin 6, počítáno zleva doprava, horní řada, dolní řada, foto ZDE

Pin 4 je +12v i při vypnutém autě, tlustý bílo-zelený drát, vyznačeno červeně na foto.
Pin 6 je signální drát, tlustý zeleno-černý, +12V zamyká, +3.5V odemyká, vyznačeno zeleně na foto.
Na drát z Pinu 4 zapojíme červený drát (A oba žluté) z centrálu.
Na drát z Pinu 6 zapojíme bílý drát (Resp. oba dva)
Černý drát je potřeba ukostřit, já to dal nedaleký šroub do dveří, lepší by asi bylo najít kostru přímo v ovládání, možná to ještě upravím.

Vyzkoušíme si, že funguje jak centrál na čudlík, tak na dálkové ovládání. Pokud ano, zapájíme a zaizolujeme spoje a uchytíme jednotku centrálu. Já ji přichytil stahovačkou ZDE
Nezavazí tam oknu, je tam díra na uchyení, na dobrý přístup i na protažení drátů.
Nakonec natáhneme malý červený drát (anténa dálkáče) někam na dveře, já ho přimáčkl za kliku a máme hotovo :D

Poznámky:
- P2 odemyká plusovým signálem, přehazuje polaritu pro motorek, 12V zamyká, 3.5v odemyká
- Návod psaný a otestovaný zatím na 1993 GT, ovšem vzhledem k tomu, že ovladač dveří pasuje bez rozdílu jak na 93 tak na 97, na V6 i dvoulitra, tak věřím, že návod bude fungovat také na všechny roky a motorizace, maximálně bude jiná barva drátů, proto jsem psal piny, pokud si nejste jistí, změřit je není vůbec těžké.
P4 musí mít vždy 12V
P6 při podržení zamknutí bude mít 12V a při podržení odemknutí bude mít 3.5V
- Proč jsem to připojil takhle?
Kvůli jednoduchosti a univerzálnosti jak zapojení, tak přístupu. Na rozdíl od P1 jsem našel spoustu konfliktních informací o tom, kde je relé centrálu na P2, někdo říká že pod nohami spolujezdce, někdo zase že za zadním tapcem spolujezdce. Vzhledem k tomu, že el. centrál má u nás drtivá většina Probeček a že origo centrál se dá odemknout i zamknout čudlíkem u řidiče
který je ve všech motorizacích i výrobních letech na stejném místě mi toto přišlo jako nejlepší a nejjednodušší řešení.
93 GT - Silverstreak
97 GTS
91 GT - Satan
EX: 89 LX, 94 GT - Generál Lee, 97 GT - Peci, 92 Turbo, 92 Turbo (Kefa), 94 UKčko
Uživatelé prohlížející si toto téma
Guest
Jdi na fórum  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.