Sice se návod týká P1, ale jsem si jistý, že by postup šel aplikovat i na mikroplyšové sedačky z P2, které také na slunci trpí vybělením. Kdo chce čistě návod nechť přeskočí prvních pár odstavců k nadpisu "Návod".
Pokud by opět nefungovaly fotky tak na konci je odkaz na Rajče galerii kde jsou seřazené fotky i textový popis co a jak. Než se do toho pustíte, doporučuji přečíst celý detailní návod zde.
Ti z vás komu ze mě ještě netečou nervy určitě postřehli, že jsem zmiňoval cosi o tom, že bych do Satana, čili své P1 chtěl dát červený interiér a že mám jeden nekompletní, ale mám rozjednán ještě jeden komplet v luxusním stavu. Z luxusního stavu se bohužel vyklubala lehce prasklá palubovka a sluncem vybělené nejen plasty, ale i sedačky. No co už, chyby v komunikaci se stávají a člověk si už dnes nemůže moc vybírat, nebo resp. může mezi mít a nemít červený interiér.
Plasty, jak dokázal Kefa se opravit dají, palubovku bych asi přežil, vzhledem k tomu, že to je jen mini prasklinka
a není moc vidět, ale sedačky...
Zadní lavici sice mám jednu KO a jednu zachovalou, ale přední ne, ty mám jen ty KO od slunce. A tak mě napadlo proč je
nezkusit opravit! Samozřejmě, že by šly přešít, nebo nejspíš nechat i někde profesionálně obarvit, ale to bych nebyl já kdybych to dělal takhle jednoduše.
Koukl sem teda na internet a protože jsem byl v zápalu, že to chci dělat teď hned, tak sem si našel barvivo co mají v drogerii a jel pro něj. V DMku jsem barvivo objevil, ovšem i mým barvoslepým očím bylo jasné, že to, čemu říkají červená je spíš tmavě růžová. Šel sem teda do Tety a objevil barvivo Duha. Nejen že bylo červené, ale ještě bylo o půlku levnější!
Paráda.
Doma sem vytáhl jednu z poškozených zadních sedaček a jal wse barvení. To samozřejmě nebylo jen tak, protože návod na barvě počítal s tím, že budu barvit kus látky, ne celou sedačku.
A nevím, jak si žijete vy, ale já bohužel pračku, nebo vanu do které jsem schopný narvat celou sedačku a nechat ji barvit tam nemám, tak jsem trochu improvizoval.
Návod:Co potřebujeme:
Sluncem poškozenou sedačku
Fén
Horkovzdušnou pistoli
Barvivo duha (40kč v Teta drogerie, 1 sáček stačí cca akorát na 1 část sedačky, takže na 2 přední + 3 zadní by můj odhad byl asi 7-8 sáčků.)
Nějaký hrnec pro přípravu barvy + sporák
Houbičky na nádobí (větší množství)
Nitrilové rukavice (Nebo jakékoliv gumové rukavice)
+- 2-3 dny času (Barvením strávíte tak 2 hodiny, zbytek je čekání než sedačka proschne)
Postup:Sedačku si nejdřív vyčistíme a necháme ji pořádně uschnout. Při použití čistících prostředků sedačku vezmeme ještě
jednou čistou vodou ať se pořádně vymyje.
Připravíme si barvivo:
Do 500ml vařící vody přidáme celý sáček barviva a rozpustíme. Pak přilijeme dalších 500ml vody, přidáme 20-40g soli
(Bral jsem od oka) a mícháme dokud se sůl nerozpustí.
Až barva trochu zchládne (Tak, aby jste do ní mohli namočit houbičku) tak se pustíme do barvení.
Houbičku namočíme a zmáčknem ať většina barvy vyteče, stačí opravdu troška, nechceme sedačku promáčet barvou, nic se
tím neurychlí protože potom se barva zapije do molitanu pod potahem a stejně budete muset dávat další vrstvu.

Fénem si nahřejeme sedačku a houbičkou si uděláme barevnou "tečku" -

A tu rozetřeme než bude více méně konzistentní barva.

Pokračujeme s natíráním dokud nemáme +- konzistentní barvu po celém povrchu.
Nenatírejte jen jedním směrem, ideální jsou krouživé pohyby, aby se vlákna opravdu souměrně obarvila.
Až máme natřenou celou plochu, vezmeme horkovzdušnou pistoli a začneme barvu zahřívat. (Žehlička by asi také stála
za vyzkoušení, ovšem tu ve svém arzenálu nářadí bohužel nemám)
POZOR! Levá a pravá strana sedačky jsou z jiného materiálu, ten je vcelku náchylný na teplo, na ten raději použijte
fén, s pistolí se hrozně rychle spálí.
Zahřívání pistolí - S pistolí pohybujte a po pár vteřinách kontrolujte teplotu. (Jen lehce, jinak budou na sedačce
vidět otisky kde se odpila barva z potahu na vaše prsty) zahříval jsem cca do doby, než jsem viděl, že sedačka "schne
před očima".

Sedačku necháme odpočnout a vyschnout. Až se vrátíme, měla by vypadat asi takhle.
Teď si vezmeme čistou SUCHOU houbičku a tou hrubší stranou začneme sedačku kruhovými pohyby třít. Začnou se z ní uvolňovat
volné částečky barvy.

Sedačka by měla teď vypadat takto. Je na ní krasně vidět kontrast mezi nabarvenou a vybělenou částí.

Až máme všechna poškozená místa nabarvená (Některé jsou míň a stačí 1-2 vrsty, některé víc a barvit je budete muset třeba
4x) tak je na čase sedačku "natónovat", prostě srovnat barevné rozdíly.
Ujistíme se, že je sedačka 100% suchá a že jsme z ní uvolnili většinu volné barvy.
Namočíme a vyždímáme houbičku a začneme přejíždět přes celou sedačku. Vyberte si směr, přiložte houbičku a tlačte ji
po povrchu sedačky od jednoho konce po druhý. Opakujte než pokryjete celou sedačku, překrývejte vrstvy.
Opět opakujeme "zapíkání" barvy pomocí fénu a horkovzdušné pistole.

Nebojte se pokud vaše sedačka bude vypadat takto, důkladně ji projeďte čistou houbičkou (hrubá strana), musí být na dotek hebká a nepouštět barvu.

Pokud jsme s výsledkem spokojení, paráda, máme hotovo! Pokud se našly nějaké nedostatky tak opakujeme barvení
a tónování lokálně.
FOTONÁVOD93 GT - Silverstreak
97 GTS
92 Turbo (Kefa)
91 Turbo
94 GT UKčko
ex 89 LX, ex 94 GT - Generál Lee, ex 97 GT - Peci, ex 92 Turbo