logo

Vítejte! Abyste mohli používat všechny funkce, které toto fórum nabízí, zaregistrujte se.
Renovace sluncem vyšisovaných sedaček na Probe 1
4kocour4 Offline
#1 Vloženo : úterý 13. května 2025 13:11:30 (UTC)

Poděkoval(a): 10x
Was thanked: 13 time(s) in 11 post(s)
Sice se návod týká P1, ale jsem si jistý, že by postup šel aplikovat i na mikroplyšové sedačky z P2, které také na slunci trpí vybělením. Kdo chce čistě návod nechť přeskočí prvních pár odstavců k nadpisu "Návod".
Pokud by opět nefungovaly fotky tak na konci je odkaz na Rajče galerii kde jsou seřazené fotky i textový popis co a jak. Než se do toho pustíte, doporučuji přečíst celý detailní návod zde.

Ti z vás komu ze mě ještě netečou nervy určitě postřehli, že jsem zmiňoval cosi o tom, že bych do Satana, čili své P1 chtěl dát červený interiér a že mám jeden nekompletní, ale mám rozjednán ještě jeden komplet v luxusním stavu. Z luxusního stavu se bohužel vyklubala lehce prasklá palubovka a sluncem vybělené nejen plasty, ale i sedačky. No co už, chyby v komunikaci se stávají a člověk si už dnes nemůže moc vybírat, nebo resp. může mezi mít a nemít červený interiér.
Plasty, jak dokázal Kefa se opravit dají, palubovku bych asi přežil, vzhledem k tomu, že to je jen mini prasklinka
a není moc vidět, ale sedačky...
Zadní lavici sice mám jednu KO a jednu zachovalou, ale přední ne, ty mám jen ty KO od slunce. A tak mě napadlo proč je
nezkusit opravit! Samozřejmě, že by šly přešít, nebo nejspíš nechat i někde profesionálně obarvit, ale to bych nebyl já kdybych to dělal takhle jednoduše.

Koukl sem teda na internet a protože jsem byl v zápalu, že to chci dělat teď hned, tak sem si našel barvivo co mají v drogerii a jel pro něj. V DMku jsem barvivo objevil, ovšem i mým barvoslepým očím bylo jasné, že to, čemu říkají červená je spíš tmavě růžová. Šel sem teda do Tety a objevil barvivo Duha. Nejen že bylo červené, ale ještě bylo o půlku levnější!
Paráda.
Doma sem vytáhl jednu z poškozených zadních sedaček a jal wse barvení. To samozřejmě nebylo jen tak, protože návod na barvě počítal s tím, že budu barvit kus látky, ne celou sedačku.
A nevím, jak si žijete vy, ale já bohužel pračku, nebo vanu do které jsem schopný narvat celou sedačku a nechat ji barvit tam nemám, tak jsem trochu improvizoval.

Návod:

Co potřebujeme:
Sluncem poškozenou sedačku
Fén
Horkovzdušnou pistoli
Barvivo duha (40kč v Teta drogerie, 1 sáček stačí cca akorát na 1 část sedačky, takže na 2 přední + 3 zadní by můj odhad byl asi 7-8 sáčků.)
Nějaký hrnec pro přípravu barvy + sporák
Houbičky na nádobí (větší množství)
Nitrilové rukavice (Nebo jakékoliv gumové rukavice)
+- 2-3 dny času (Barvením strávíte tak 2 hodiny, zbytek je čekání než sedačka proschne)

Postup:

Sedačku si nejdřív vyčistíme a necháme ji pořádně uschnout. Při použití čistících prostředků sedačku vezmeme ještě
jednou čistou vodou ať se pořádně vymyje.

Připravíme si barvivo:
Do 500ml vařící vody přidáme celý sáček barviva a rozpustíme. Pak přilijeme dalších 500ml vody, přidáme 20-40g soli
(Bral jsem od oka) a mícháme dokud se sůl nerozpustí.
Až barva trochu zchládne (Tak, aby jste do ní mohli namočit houbičku) tak se pustíme do barvení.

Houbičku namočíme a zmáčknem ať většina barvy vyteče, stačí opravdu troška, nechceme sedačku promáčet barvou, nic se
tím neurychlí protože potom se barva zapije do molitanu pod potahem a stejně budete muset dávat další vrstvu.

Fénem si nahřejeme sedačku a houbičkou si uděláme barevnou "tečku" -

A tu rozetřeme než bude více méně konzistentní barva.

Pokračujeme s natíráním dokud nemáme +- konzistentní barvu po celém povrchu.
Nenatírejte jen jedním směrem, ideální jsou krouživé pohyby, aby se vlákna opravdu souměrně obarvila.

Až máme natřenou celou plochu, vezmeme horkovzdušnou pistoli a začneme barvu zahřívat. (Žehlička by asi také stála
za vyzkoušení, ovšem tu ve svém arzenálu nářadí bohužel nemám)
POZOR! Levá a pravá strana sedačky jsou z jiného materiálu, ten je vcelku náchylný na teplo, na ten raději použijte
fén, s pistolí se hrozně rychle spálí.
Zahřívání pistolí - S pistolí pohybujte a po pár vteřinách kontrolujte teplotu. (Jen lehce, jinak budou na sedačce
vidět otisky kde se odpila barva z potahu na vaše prsty) zahříval jsem cca do doby, než jsem viděl, že sedačka "schne
před očima".

Sedačku necháme odpočnout a vyschnout. Až se vrátíme, měla by vypadat asi takhle.
Teď si vezmeme čistou SUCHOU houbičku a tou hrubší stranou začneme sedačku kruhovými pohyby třít. Začnou se z ní uvolňovat
volné částečky barvy.

Sedačka by měla teď vypadat takto. Je na ní krasně vidět kontrast mezi nabarvenou a vybělenou částí.

Až máme všechna poškozená místa nabarvená (Některé jsou míň a stačí 1-2 vrsty, některé víc a barvit je budete muset třeba
4x) tak je na čase sedačku "natónovat", prostě srovnat barevné rozdíly.
Ujistíme se, že je sedačka 100% suchá a že jsme z ní uvolnili většinu volné barvy.
Namočíme a vyždímáme houbičku a začneme přejíždět přes celou sedačku. Vyberte si směr, přiložte houbičku a tlačte ji
po povrchu sedačky od jednoho konce po druhý. Opakujte než pokryjete celou sedačku, překrývejte vrstvy.
Opět opakujeme "zapíkání" barvy pomocí fénu a horkovzdušné pistole.

Nebojte se pokud vaše sedačka bude vypadat takto, důkladně ji projeďte čistou houbičkou (hrubá strana), musí být na dotek hebká a nepouštět barvu.

Pokud jsme s výsledkem spokojení, paráda, máme hotovo! Pokud se našly nějaké nedostatky tak opakujeme barvení
a tónování lokálně.

FOTONÁVOD
93 GT - Silverstreak
97 GTS
92 Turbo (Kefa)
91 Turbo
94 GT UKčko
ex 89 LX, ex 94 GT - Generál Lee, ex 97 GT - Peci, ex 92 Turbo
Uživatelé prohlížející si toto téma
Guest
Jdi na fórum  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.