Poté proběhl velice úspěšný Kámen 2025 a jsem velice rád, že si Satan další problémy schoval až po srazu.
K dalšímu zážitku je potřeba trochu kontextu.
Satana už od doby co jsem ho koupil trápil nepravidelný tlaku turba. P1 by měly mít 7.3 PSI a při určitých situací pouštět do lehkého overboostu na 9 PSI. Satan se zřejmě řídil generátorem náhodných čísel a tlak mi pouštěl od 5.5 do 7.3 PSI jak se mu zrovna chtělo, občas se mu dokonce tak moc nechtělo, že boost bych odhadoval na 4.5 PSI!. Na Overboost jsem se dostal velmi zřídka.
Zajímavý problém který jsem přisuzoval vadnému boost control solenoidu, ale do jeho výměny jsem se kvůli špatnému přístupu nehrnul. (Čti - Pepovi se nechtělo plazit pod autem, ani sundávat předek auta)
Tento problém je už naštěstí vyřešený, tak trochu oklikou...
Těsně po srazu jsem si koupil dálničku protože obě trasy kterými jsem z práce jezdil domů byly rozkopané na asi 5 místech, čímž se ze 70km dlouhé, 1h trvající cesty stala 85km dlouhá odysea na dvě a půl hodiny po dědinách s radary. Taky moje přítelkyně bydlí v jakémsi konci světa a přesun z práce k ní po dálnici by mi ušetřil hodně času a nervů a Satanovi podvozek.
Natankoval jsem plnou a vyrazil na cestu. Mladou jsem dovezl v pořádku, ale do práce jsem se už nedostal. Satan začal
stávkovat. Nejdřív jakoby náhodně pocukával když zabralo turbo, potom už rezolutě odmítal jet a genderově se identifikoval
jako atmosférický motor. Pokaždé když se ho turbo snažilo nacpat vzduchem, zabejčil se a choval se, jakoby vypnul benzín/jiskru.
Dobelhal sem ho tedy na odstavné místo (K babičce co bydlí po cestě) a potupně si půjčil na cestu její Fábii. V práci sem celý den přemýšlel čím by to tak mohlo být. Napadla mě umírající benzínová pumpa. Přišla 11tá hodina večer, já zavřel bar a jel sem si zpátky pro Satana, abych ho dovezl domů. Ten jel naprosto v pořádku jakoby se nikdy nic nestalo... Do doby, než se zahřál na provozní teplotu.
Benzínovou pumpu jsem tedy z kandidátů vyřadil a začal uvažovat nad čidly, jelikož problém se projevoval až po ohřátí auta.
Postupně jsem zkusil odpojit lambdu a čidlo teploty. Co jsem porozuměl z rad vševědoucích WP a Kefy, pokud jednotka nemá signál z těchto čidel tak přejde na předdefinovanou bohatou mapu kterou používá za studena. Čekal jsem, že pokud to chybu
neodstraní, minimálně ji to posune, že místo 0.5-2 PSI natlačím třeba 3.5-4PSI. Nestalo se tak. Tím jsem došel k závěru, že chyba bude buď ve vakuu, nebo v zapalování. Narychlo jsem prošel všechny podtlakové hadice a nenašel nic špatně. Bohužel už byly 2 ráno a další den mě čekala 2 a půl hodiny dlouhá cesta na 10:00 do práce.
O pár týdnů pozěji jsem měl čas se tomu pověnovat. Prošel sem znovu všechny hadice a opět nenašel nic špatně. Vrhnul jsem se
tedy na výměnu podezřelých dílů. Přehřívající se zapalovací modul byl můj další tip. Vyměnil sem ho tedy za náhradní pod který
jsem dal teplovodivou pastu aby se zlepšil přenos tepla z modulu do držáku. Tím to nebylo. Vyměnil sem váhu vzduchu. Tou to nebylo. Poté jsem opět musel do práce. Z Pálavy jsem byl propuštěn začátkem Září a mohl jsem se vrhnout zpět na Satana. Co jsem tedy ještě neměnil? Cívku. Vyměněno, tím to nebylo. Napadl mě benzín. Problémy začaly krátce poté, co jsem měl 1/4 nádrže a dotankoval jsem do plna na jedné zapadlé a rozpadlé benzínce. (Sice to byla Benzina, ale vypadala hrozně). Tak jsem teda vypustil asi 30l benzínu a dotankoval Satana Vervou. Projistotu jsem resetoval jednotku a!... Stále nic.
Na WPčkovu radu jsem se rozhodl vyměnit rozdělovač. Prý v něm jsou Hallovy čidla a ty by mohly být náchylné na teplo. Ale s blížící se Moravou a mou zmatenou organizací jsem nemohl rozdělovač najít, tak jsem ho vyhodil ke známému mechošovi, aby se mi na to podíval. Přeci jen, svěží pohled na věc často pomůže. Jeho první nápad byla umírající benzínová pumpa.
Nečekal jsem a objednal jsem ji, vzhledem k tomu, že stojí asi 600 a když se Satan oživoval, dala se tam použitá. Zázrakem jsem našel i náhradní rozdělovač a předal to známému k výměně.
A světe div se... Satan jede! Čím to teda bylo? Z nádrže se i přes její proplach začaly uvolňovat usazeniny, které dokonale zacpaly síto co je u pumpy. Pumpa vyměněna, síto vyčištěno a Satan jede jak drak! Už žádný náhodný tlak turba, skálopevně drží 7.3 PSI a Overboost je otázkou dupnutí na plyn, ne konstalace hvězd a rozmrzelosti Satanových plechů. Takhle jsem si užil celých 40km co jsem jel vyzvednout mladou aby jsme mohli jet na dovolenou.
A pro velký úspěch jsme si dali repete. Koupil jsem dálničku, natankoval plnou a dojel pro mladou. A Satan začal opět haprovat. To už jsem začínal podezřívat přítelkyni, že její dům je postavený na nějakém pohřebišti, protože to je podruhé co jsem k ní dojel s tímhle autem a podruhé co mi po cestě od ní začal kolabovat.
Naneštěstí jsme měli zpoždění, takže jsme přesedli do Oktávky a potupně jeli na dovolenou tímhle klasickým Německo-Českým nesmrtelným tankem. Po dovolené jsem tedy vytáhl pumpu a síto opět zasrané bordelem, ale už míň. Vyčistil jsem ho a musím zaklepat, že od té doby jede bez problémů. Síto jsem čistil ještě jednou těsně před Moravou, to už ale nebyl důvod, bylo čisté. Zřejmě se ale nevyhnu nové nádrži, když už tak preventivně. Při čištění jsem rukou projel po stěně nádrže a celou jsem ji měl od něčeho, co bych přirovnal ke rzi rozpuštěné v olejovém slizu. Naštěstí se nové nádrže stále vyrábí.
Výměnou pumpy se kromě nepravidelného tlaku turba zřejmě vyřešilo pár dalších problémů.
1) Nádrž začala správně odvětrávat, už po otevření po jízdě nesyčí
2) Rozhýbal se ukazatel benzínu a ukazuje přesněji.
3) Měl jsem problém, že kolem 1/4 nádrže (Což v reálu byla asi polovina) při ostřejší zatáčce pumpa nezvládala dodat dost paliva. Teď se problém objevuje až pod 1/4 nádrže (Což je momentálně v reálu asi 15l zbývajících v nádrži)
No a zatím poslední (A doufejme, že už napořád poslední!) špatný zpráva je, že Satan utrpěl těsně po Moravě bouračku. A opět na zjevně prokletém místě po cestě od přítelkyně. Jedeme na víkend ke mě a předemnou Fabie. Jede si tak 80-100, jak kde, tak říkám, že ji nebudu předjíždět. Přeci jen bylo 15:00, docela hustá doprava a my nikam nespěchali. Takhle se za ní táhneme až do Vyškova, kde najedeme na dvouproudovku. Ocitneme se vedle sebe, můj černý čumáček se začne natahovat před Fabii, zatímco nervózní Rapid mi okukuje zblízka novotou lesknoucí se zadní SPZtku. V tom začne Fabie odbočovat do měho pruhu. Nejřív jí uhýbám a koukám na ní (Myslel jsem si, že si uvědomí, že má vedle sebe auto) To se bohužel nestalo a Fabie přejela do mého pruhu. Před námi už byl semafor s červenou a dalším autem co blokovalo pruh, takže jsem neměl kam "uskočit". Chtěl jsem aspoň teda zatroubit, ale v ten moment se semnou dotyčná začala až moc intimně seznamovat.
Perlička #1 - Řidička byla bývalá spolužačka mojí přítelkyně ze základky, která bydlí ve stejné vesnici jako ona
Perlička #2 - Hned po tom Rapidu kvůli kterému jsem nemohl brzdit jela policejní dodávka.
Jaké jsou tedy škody? Malé, ale bolestivé a drahé.
1) Podřený řidičův blatník a dveře - To mi nějak extra nevadí, Satan má několik šrámů už od koupě a stejně ho čeká celolak.
2) Lehce poškrábané kolo - To je jak jsem psal výš, že podruhé to už guma nezachránila. Opravitelné? Samozřejmě, je to pár asi 1mm hlubokých škrábanců a šrámů, no ale kolo jsem nakonec vyměnil za náhradní.
3) Popálená plastová poklička na kole - Neřeším, vytisknu si novou.
Ovšem teď se dostáváme k těm bolestivým škodám.
4) Pomačkaný blatník řidiče - Na P1 sehnat řidičův blatník, co není zrezlý do sraček je v podstatě nemožné. A na Satanovi byl v naprosto luxusním stavu. Bohužel, ani sběratel dílů jako já nemám náhradní. Tedy ano, mám. S povrchovou korozí a pomačkaný úplně stejným způsobem a další, který pomačkaný není, ale zato je už tak v posledním zachránitelném stádiu než ho koroze sežere na prach.
5) Americké GT zrcátko s prolisem - Prasklý plastový kryt a vysklené sklo. Kryt by šel asi opravit a pokusím se o to. Zcela neskutečnou náhodou mám jeden holý kryt na řidičovu stranu navíc. Použiju teda ten a eventuálně opravím do zásoby ten co je na Satanovi teď. Sklo je bohužel věc druhá. Náhradní skla se stále vyrabí, ovšem má to dva háčky #1 - Musí se dovézt z UK nebo USA. #2 - Už nebude mít nápis Probe. Hodlám to vyřešit samolepkou "Probe" na míru od Lishaakova známého.
Jak to nakonec dopadlo? Slečna nejdřív, že se omlouvá, ale že to nevypadá tak hrozně a že mi to klidně zaplatí. Říkám, že jí děkuju, ale že trefila zrovna docela blbý díly na blbý straně, že asi nechce vědět, kolik ty díly stojí, že by bylo lepší to řešit přes pojišťovnu. Vytahuje z penězenky 3500. Říkám, že okej, tolik jsem zaplatil za zrcátko (Obě, ale tak... Pssst xD) asi 2 roky zpět a to jsem měl štěstí, že se zrovna vůbec objevilo na prodej. Teď ať k tomu připočte nesehnatelný blatník s poštovným, k tomu něco za práci; a už jsme se tedy domluvili, že to půjde přes pojišťovnu.
S pojišťovnou jsme se domluvili na rozpočtu. Bylo zajímavé pozorovat technika. Nejdřív přijel s přístupem, že jde likvidovat nějaký starý vrak. Měl parádní změnu tónu po zjištění, že těch aut mám víc, že má najeto jen 123 000Km, že to zespodu není zrezlé ani vyvařené a nakonec jsme přes hodinu povídali v garáži. O měsíc později mi konečně přišla kompenzace. Pro zvědavé? 23 400Kč.
Cena oprav? 850Kč nové sklo s poštou. 1000Kč za opravu blatníku. 200Kč za přezutí gumy na nové kolo.
Zbytek se težko odhaduje, protože díly mám doma (jako například náhradní kolo) a práci si většinou dělám sám. Takže za mě pěkný výdělek.
Jaké jsou tedy plány před dalším Kamenem? Velké a s mojí pracovní morálkou nereálné, jako vždy.
1) Opravit Satanův blatník i druhý pomačkaný blatník z mých zásob
2) Opravit promáčknutý práh spolujezdce (Už byl při koupi)
3) Pokus opravit promáčknuté dveře spolujezdce (Už bylo při koupi), případně poopravení náhradních co mám, abych si je mohl přehodit
4) Zavaření děr po GT plastech (Pořád si stojím za tím, že Satana překopu do lehce upraveného 90+ GL/LX vzhledu, navíc žádné GT plasty = míň míst, kde se může chytat bordel a voda = antikorozní ochrana!)
Jaké jsou plány na úpravy a "opravy"? No, v první řadě bych mohl zjistit, proč nefunguje zadní stěrač.
Brzdy:
Z Kefova bývalého Probe mám další sadu brzd z Mazdy 6 a díky Lishaakovi za repas!
Zatím čekám, než mi dojdou díly (Drážkované a vrtané kotouče Rotinger, repas sada na zadní třmeny, ložiska zadních kol a fialové nerez hadice od Jirky Slavíka.) a půjde se na repas zadních brzd a swap na 280mm dopředu. (A díky White Powerovi za vyzkoumání jaký kotouč použít pro zachování origo 15" kol!)
Tohle 100% bude před Kamenem.
Rozpěry:
Zjistil sem, že na MX6 první generace (A 626 GT) byla možnost dokoupit od Mazdy rozpěry jak mezi přední, tak zadní tlumiče a dokonce do zadní nápravnice. Do nápravnice jsem sehnal poslední skladem od Ultra Racing a vzhledem k tomu, že se nabízely origo, tak hádám, že nějaký účinnek tam bude. Jen nevím, jestli bude do Kamene, protože na instalaci musí dolů dlouhý šroub co drží 2 zadní ramena a když už v tom člověk bude, mohl by je vyměnit... Jenže ty na Satanovi jsou v moc pěkném stavu, tak nevím, jestli má cenu na ně sahat nebo to nechat na později.
Zadní rozpěra je velice poznat na dvojkovém Probe, chtěl bych ji tedy sehnat i na jedničkové. Zatím to vypadá, že si někde nechám udělat držák na tlumiče a použiju nějakou z P2 a asi to stejné pro přední.
Červený interiér:
Určitě jste si všimli mého návodu na "repas" zadních sedaček. Spolu s teplejším počasím začínám opravovat plasty a můžeme doufat, že to do Kamene také stihnu, ale už si moc šancí nedávám, za 2 měsíce se opět stěhuji na Pálavu pracovat.
A samozřejmě nějaký "performance tuning", ale ty plány si nechám až na později, je to samozřejmě finančně i časově náročné a raději to udělám pořádně než to uspěchat. Upřímně, to auto mě neskutečně baví a jsem rád, že funguje jak má.
Jinak spousta fotek je
ZDE a také různě poházená po mém rajčeti a brzy doplním aktuálnější.
UPDATE: Fotky doplněny do současnosti.
93 GT - Silverstreak
97 GTS
91 GT - Satan
EX: 89 LX, 94 GT - Generál Lee, 97 GT - Peci, 92 Turbo, 92 Turbo (Kefa), 94 UKčko