logo

Vítejte! Abyste mohli používat všechny funkce, které toto fórum nabízí, zaregistrujte se.
2 Stránky<12
Projekt SATAN
4kocour4 Offline
#21 Vloženo : čtvrtek 19. prosince 2024 17:41:16 (UTC)

Poděkoval(a): 10x
Was thanked: 13 time(s) in 11 post(s)
Původně odesláno: tejma Jdi na citovaný příspěvek
Zdravím a přeji všem bezproblémové dojetí na sraz v roce 2025. Už jste řešili jak bychom naše vymazlená PROBÉČKA přepsali na veterány.
Tejma

Čau čau, neřešil sem to, chci bílý značky. Ale na sraze se zeptej Rogera, Jirky Slavíka nebo možná Lišáka, měli by to vědět. Nechci kecat, ale myslím, že Pavel Kaplan má na svojí P1 zelenou.

Tejmo, mám na tebe dotaz. Máš pod spolujezdcovou sedačkou plastový šuplík nebo ne?
93 GT - Silverstreak
97 GTS
91 GT - Satan
EX: 89 LX, 94 GT - Generál Lee, 97 GT - Peci, 92 Turbo, 92 Turbo (Kefa), 94 UKčko
tejma Offline
#22 Vloženo : čtvrtek 19. prosince 2024 18:34:22 (UTC)

Poděkoval(a): 4x
Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
Pod sedackou jsem žádný šuplík nikdy nehledal a nic neobjevil , ani v manuálu co mám nic není
Tejma
4kocour4 Offline
#23 Vloženo : pátek 20. prosince 2024 18:23:32 (UTC)

Původně odesláno: tejma Jdi na citovaný příspěvek
Pod sedackou jsem žádný šuplík nikdy nehledal a nic neobjevil , ani v manuálu co mám nic není
Tejma

Zajímavý. Confused
Já žil v domění, že šuplíky byly jen na US autech. Ovšem WP mi říkal, že i na EU, že nějaký jeho kámoš s 92 ho má. No a já mám 91 EU a taky ho mám, což mě (příjemně) překvapilo. Tak se snažím zjistit, kdo ještě má 90-92 auto EU verze s šuplíkem.
93 GT - Silverstreak
97 GTS
91 GT - Satan
EX: 89 LX, 94 GT - Generál Lee, 97 GT - Peci, 92 Turbo, 92 Turbo (Kefa), 94 UKčko
4kocour4 Offline
#24 Vloženo : čtvrtek 2. dubna 2026 9:10:08 (UTC)

Co se se Satanem dělo za poslední ---3 měsíce--- ---půl roku--- rok?!!! (Ano, chtěl sem dávat nějaké info častěji, no znáte mě)
Kvůli mé prokrastinaci to bude velmi dlouhý příspěvek, pravděpodobně několik, takže ve zkratce co se dělo, než se rozepíšu:

Dobré:
- Objeven šuplík pod spolujezdcem
- Výměna oleje, filtru a chladící kapaliny
- Obdržení bílých SPZ
- Obutí origo 15" kol (Říkejme jim 88-9 GT kola, navzdory tomu, že se od roku 90 dávaly na LX zatímco GT dostalo nový design) do Nokian Wetproof gum a výroba nových pokliček na 3D tiskárně
- Výměna ošklivých sklopných zrcátek z Mazdy 626 za nádherná pevná s prolisem a nápisem PROBE na skle
- Výměna záslepky za třetí brzdové, výměna kastlíku s hodinami a mlhovkou za obyčejný kastlík, výměna "manuálního" popelníku za "automatický", přepojení origo vypínače mlhovky za univerzální.
- Instalace "moderního" rádia
- Výměna motorku předních stěračů, adaptér pro stěrače na origo ramena
- Reaktivace relé denního svícení
- Výměna vzpěr kufru
- Instalace dálkového centrálu
- Rozleštění laku
- Nová benzínová pumpa
- Nový pomocný spojkový válec

Špatné:
- Při uskakování před nebrzdícím Prassetem v turbodehtu jsem prorazil gumu, musel jsem koupit novou
- Pár dnů po Moravě mě trefila Fabie, poškozené zrcátko, blatník a přední kolo na řidičově straně. (Zrcátko a kolo vyměněno, blatník jsem zatím nestihl)
- Po rozleštění laku prasklo pravé světlo... Zase...

Tak a teď tedy k tomu rozepisování se. objevil jsem šuplík pod sedadlem spolujezdce. Mega nadšený!
Donedávna jsem žil v představě, že to bylo pouze na USA Probe, ale po poptání se lidí na klubu jsem zjistil,
že šuplíky se dávaly i v Evropě, zřejmě jako příplatková výbava?
Velká událostí bylo obdržení bílých českých SPZ tak týden před srazem, po více jak půlročním boji s úřady.

Před srazem proběhl ještě preventivní výplach chladiče a výměna oleje. Chladičovka byla čistá, ovšem trošku tmavá. Olej na druhou stranu byl skoro jak nový.
Předchozí zmínka o KO čidle tlaku oleje? Zřejmě momentální výpadek, pár hodin po tom, co jsem to napsal čidlo naskočilo. Občas má stále nějaké výpadky, ale většinou do pár minut naskočí.

Jak už jsem zde psal článek, vyměnil jsem černou záslepku v kufru za třetí brzdové a taky jsem vyměnil pravou prasklou lampu.
Ještě jsem chtěl dát GT středovku z roku 89, ale to jsem si vzpomněl až poté, co jsem tam vrátil tu lampu a na výměnu bych stejně musel dát dolů i tu druhou a s těma 8 matkama na kterých každé světlo drží se mi znova otravovat teď nechce, takže to počká na podzim, až si vyrobím středovku svítící. (Podzim je tu, to jsem zvědavý, jestli se k tomu dostanu...) UPDATE: Jaro se blíží a furt sem s tím nehnul.
Update: V Satanovu již klasickém stylu, i "nová" lampa praskla přesně den po tom, co jsem rozleštil lak.
Typické.

Satan dostal rádio z Allegra se zabudovaným zesilovačem 4x50W za 350Kč. Má nastavitelné podsvícení, 3.5mm jack a dokonce 2 porty na USB, jeden nabíjecí a jeden pro flash disky. A Bluetooth! Pro mě zbytečnost, ale mladá to ocenila. Zajímavé bylo, že po připojení adaptéru z AutoHiFi na origo kabeláž rádio nefungovalo, naštěstí jsem brzo přišel na to, že v kabeláži chybí zem a natáhl jsem novou ze zapalovače.
Za mě rádio luxus, zvlášť, za tu cenu. Hraje to taky OK, i na těch skoro 40 let starých reprácích.

Vyměnil jsem panel s hodinami a vypínačem mlhovky za kastlík a manuální popelník za "automatický" kastlík s čudlíkem z aut roku 89. Pružinka která se stará o otvírání kastlíku byla bohužel už dost slabá, takže jsem asi 3 měsíce kupoval různé pružiny a doufal, že aspoň jedna bude pasovat. Na čtvrtý pokus se mi povedlo sehnat nějaké, co relativně pasovaly (po menší ohýbací úpravě), takže kastlík teď při otevření doslova vystřelí.
Nakonec jsem protáhl mlhovku dírou co zůstala po odstranění zapalovače. Eventuálně chci tu kruhovou díru co po něm
zůstala vyříznout, dát tam černý plastový panel s vypínači (Na GT odrazku, vnitřní a venkovní osvětlení) a mlhovku dát na obyčejný menší kolíbkový spínač.
UPDATE: Origo vypínač jsem po menším, či větším boji konečně vyměnil.

Člověk si řekne, že je to taková kravina na 5 minut. Ano, na druhý pokus už určitě, ale poprvé to byl zase "boj". Popíšu situaci. Origo vypínač má 3 kontakty. Horní, kde je +12v a dva spodní které vedou do auta a na vypínači mají nonstop kontinuitu.
Logika tedy velí, že oba dráty spojím v jeden a připojím na jeden kontakt nového vypínače, druhý kontakt přivedu na +12v a poslední uzemním. (Pro osvětlení vypínače) To jsem udělal. Samozřejmě abych si to trošku víc zkomplikoval jsem se rozhodl nesahat na origo kabeláž a radši si udělat adaptér, co se do ní jen zapojí, to kdyby náhodou někdy někomu hráblo a chtěl to vrátit do původního stavu.
No a co se děje... Světla vpředu problikávají, mlhovka nesvítí a vypínač i dráty se hrozně hřejí. Okej řeknu si, ten origo vypínač je asi tak velký, protože má v sobě zabudované diody aby se ty dva spodní dráty nekrmily navzájem po navedení 12v. Tak jsem přidělal dvě diody a zkusil to znovu. Žádná změna. Aha. Tak jsem začal zjišťovat, co že ty spodní dva dráty vlastně dělají. Ten vpravo zapíná mlhovku vzadu. Ten vlevo dělá z předních světel diskotéku. Ano, opravdu, bohužel netuším k čemu tam je, ale když jsem do něj nic nezapojil, auto se chová a svítí stejně. Je možné, že je to zem, ale pokud ano tak na mém autě má zjevně někde zkrat. Současné zapojení tedy je horní konektor (+12v) -> Vypínač -> dolní pravý konektor (Zadní mlhovka).

(Ošklivá) Sklopná zrcátka z Mazdy 626 GD, která se instalovala na EU Probe byla vyměněná za mnohem hezčí a velmi vzácné US zrcátka s prolisem (90-92) a dokonce s nápisem "PROBE" na skle (Pouze na GT modelech). Sice jsem musel vrtat 5 z 6 děr nanovo, ale drží a dokonce po počáteční nevoli i fungují. Naneštěstí mě potkala tragédie. O tom více níže.

Satan byl obut na origo 15" 89 GT kola a dostal středové pokličky z 3D tiskárny, které drží kupodivu naprosto perfektně. (Ano, vlastní design i výroba a dokonce to funguje) Eventuálně bych asi radši dal nějaké 16-17", ale zatím jsem nenašel nic, co by mě střelilo do očí tím "wow, to tam patří!" efektem. A přiznám se, že ten 89 design se mi velice líbí. Škoda jen, že jsou tak úzké a malé.
Update: Našel sem 17" kola co mají skoro stejný design jak ty 89 15", ale zatím sem je nekoupil. Tuším jsou z nějakého
Range Roveru?
93 GT - Silverstreak
97 GTS
91 GT - Satan
4kocour4 Offline
#25 Vloženo : čtvrtek 2. dubna 2026 9:26:49 (UTC)

Kapitola sama o sobě jsou stěrače. P2 má klasický "háček", tzv. "J-hook" typ zabudovaný přímo v rameni. To stejné P1... Na kufru... Na předním skle jsou jen kovová ramena s 2 závitovými dírami.
Pokus #1 bylo přišroubování pomocí matky a šroubu skrz tělo stěrače. To bohužel prasklo. Koupil sem tedy nové stěrače, které přišly i s adaptéry... Bohužel, žádný z nich nepasoval. Opakoval sem tedy pokus #1. Kdo by to byl čekal, stěrač opět prasknul, tentokrát při dešti a já musel udržovat cca 90-110km/h, abych vůbec něco viděl.
Pokus #2 byl "J-hook" adaptér z 3D tiskárny. Samozřejmě, je to celkem namáhaná součástka na kterou klasický 3D tisk není úplně vhodný. S tím jsem počítal a vytiskl si několik kopií, abych je mohl případně měnit. To narazilo hned v první jízdě při které jsem použil stěrače, kdy se díl zlomil a stěrač uletěl. Ne, čekal jsem postupné selhání, né katastrofální odlet. Naštěstí to bylo nějakých pár metrů od benzínky, takže jsem koupil předražený stěrač, chytil ho k ramenu a jel dál.

Pokus #3 se vrátil k matce a šroubu, vylepšeném o drát přidržující stěrač na ramínku aby se tolik nevyklal a tudíž nepůsobil
takový stres na plastové tělo, které neustále praskalo. Naštěstí začátkem Října jsem se konečně dočkal kovových "J-hook" adaptérů, které musím zaklepat pasují i fungují zcela bezvadně.
Jen jejich novota docela neladí s orezlým ramínkem stěrače... No co už, další věc co musím doladit, ale to je detail. Bohužel, adaptéry jsou z hrozně tenkého šunt-plechu, takže se mi už povedlo jeden ohnout když jsem si nevšiml, že stěrač je přimrzlý. Naštěstí sem koupil rovnou 2 sady, takže mám na výměnu no a je to další věc co vím, že musím ještě poladit, mám několik nápadů, tak uvidíme co bude vítěz.

Jako poslední úpravy proběhla "reaktivace" relé pro denní svícení (Probe GT 90-92 mají relé pro denní svícení nad pedály, ovšem pro EU auta byl přestříhnut drát ukostření. Po spojení toho drátu se přídavné dálky samy zapnou asi na 75% intenzity při první poloze klíčku a svítí, ikdyž jsou mrkačky dole) a instalace HKS Blowoff ventilu z Kefova bývalého Probe. Jeho Blowoff a záslepka na origo nechť žije jako památka na zelenou bestii dále v hlubinách Satanova motorového prostoru.

Mezi další dobré zprávy bych zmínil zjevnou těsnost potrubí klimatizace, kdy se po uvolnění ventilku ozvalo slabé syčení. Nějaké zbytky náplně, hádám ještě z výroby, to tedy ještě drží a brzo se pokusím o její naplnění.

Moje práce pokračovala i přes klesající venkovní teplotu, kdy byl Satan obdařen novými vzpěrami na kufr z VW Transporter. Tím se vyřešilo "náhodné" spouštění pípání a světel v interiéru při přejezdu nerovností a občasná náladovost při otvírání kufru páčkou.
Dál dostal dálkové ovládání centrálu spolu s novým relé, takže se vyřešilo nefunkční unlock tlačítko a zároveň se "creature-comforts" zvedl o stupeň blíže k 21. století. K plné spokojenosti mi schází už jen doplnit tu klimatizaci a zatmavit zadní okna.

Tím prozatím práce skončila a Satan se spolu s teplotami pod nulou uložil k zimnímu spánku. Z toho sem jej musel na 3 dny probrat, když mi na mojí daily Ovci doslova uhnil zespodu chladič a musel sem ho vyměnit. Kromě vymlácené baterky nebyly žádné problémy a naštěstí tou dobou už na silnici sníh nebyl.

Po přečtení horních řádků si možná můžete myslet, že je Satanova kletba se kterou urputně zápasil White Power zlomená. Bohužel, opak je pravdou, zvlášť v kombinaci s mým "štěstím". Musím zaklepat, žádné "vážné" problémy se neobjevily, ale spousta a spousta malých a středních problémů nám naše soužití komplikují.
Takže, co bych zařadil mezi ty menší problémy a neduhy které budu řešit v následujících dnech? (Haha, měsících spíš)
Například stěrač (ano, zase stěrač) víka kufru z ničeho nic přestal fungovat.
Nebo zadní anténa - je zkroucená a v 9/10 případů se nezasune, ikdyž se motorek snaží. Narozdíl od P2 se mi anténa na P1 velice líbí, takže ji budu měnit.
Uvažoval jsem o výměně ložisek na předních kolech, po cestě z Kamene mi přišlo, že hučí, od té doby se ovšem opět uklidnily.
Potom jsem si všiml, že kdekoliv zaparkuju se objeví malá, mastná loužička. Po kontrole jsem objevil velkou koncentraci na nějaké šroubo-hadici dole na převodovce, takže jsem se ji pokoušel dotáhnout, ale nehnula se. vzápětí jsem zjistil, že jsem debil a prolíná pomocný spojkový válec... Který se v ČR nedá sehnat. Koupil jsem tedy nějaký na Mazdu 323 na doporučení od White Powera a nějaký na Mazdu RX7 FC (Na svůj odhad).
To co došlo na 323 byl komplet jiný válec, ten na RX7 ovšem pasuje, jen odvzdušňovací šroub je trošku pod špatným úhlem, ale odvzdušnit se podařilo po zvednutí čumáku asi metr do vzduchu. Správný válec z 323 by měl mít jedno z těchto dvou čísel:
MAZDA B455-41-920
MAZDA B455-41-920A
(To jen pro příště a moc díky Kefovi za odkaz!)

To jsou ovšem drobnosti. Teď vám povykládám pár zážitků z uplynulých měsíců.
Jak sem zmínil, Satan dostal "nová" 15" kola. A nová kola si zaslouží i nové gumy. 5 abych byl přesný. Ne, neobouval jsem novou gumu na rezervu, ale pár dnů poté, co jsem obul letňáky jsem musel na kruháči uskakovat splašenému nebrzdícímu Passatu řítícímu se na moje nedávno instalované třětí brzdové světlo a Satan dostal pecku na pravé zadní kolo. Počáteční infarkt, že takovou šupu muselo schytat kolo (Které jsem dlouho sháněl) jsem ustál a ukázalo se, že to schytala jen guma o obrubník. Tak či tak sem se ale nevyhnul díře v bočnici a po sprintu domů a neochotnému obutí 15" zimáků jsem sotva týden starou gumu musel vyhodit a koupit další. Ale co už. Také chci poděkovat Lishaakovi, který mě zásobil druhou sadou 89 GT kol, abych měl náhradní kdyby to příště pneumatika nezachránila. A "bohužel", příště to pneumatika opravdu nezachránila... Ale k tomu se dostanu.
93 GT - Silverstreak
97 GTS
91 GT - Satan
4kocour4 Offline
#26 Vloženo : čtvrtek 2. dubna 2026 9:54:23 (UTC)

Poté proběhl velice úspěšný Kámen 2025 a jsem velice rád, že si Satan další problémy schoval až po srazu.

K dalšímu zážitku je potřeba trochu kontextu.
Satana už od doby co jsem ho koupil trápil nepravidelný tlaku turba. P1 by měly mít 7.3 PSI a při určitých situací pouštět do lehkého overboostu na 9 PSI. Satan se zřejmě řídil generátorem náhodných čísel a tlak mi pouštěl od 5.5 do 7.3 PSI jak se mu zrovna chtělo, občas se mu dokonce tak moc nechtělo, že boost bych odhadoval na 4.5 PSI!. Na Overboost jsem se dostal velmi zřídka.
Zajímavý problém který jsem přisuzoval vadnému boost control solenoidu, ale do jeho výměny jsem se kvůli špatnému přístupu nehrnul. (Čti - Pepovi se nechtělo plazit pod autem, ani sundávat předek auta)
Tento problém je už naštěstí vyřešený, tak trochu oklikou...

Těsně po srazu jsem si koupil dálničku protože obě trasy kterými jsem z práce jezdil domů byly rozkopané na asi 5 místech, čímž se ze 70km dlouhé, 1h trvající cesty stala 85km dlouhá odysea na dvě a půl hodiny po dědinách s radary. Taky moje přítelkyně bydlí v jakémsi konci světa a přesun z práce k ní po dálnici by mi ušetřil hodně času a nervů a Satanovi podvozek.
Natankoval jsem plnou a vyrazil na cestu. Mladou jsem dovezl v pořádku, ale do práce jsem se už nedostal. Satan začal
stávkovat. Nejdřív jakoby náhodně pocukával když zabralo turbo, potom už rezolutě odmítal jet a genderově se identifikoval
jako atmosférický motor. Pokaždé když se ho turbo snažilo nacpat vzduchem, zabejčil se a choval se, jakoby vypnul benzín/jiskru.
Dobelhal sem ho tedy na odstavné místo (K babičce co bydlí po cestě) a potupně si půjčil na cestu její Fábii. V práci sem celý den přemýšlel čím by to tak mohlo být. Napadla mě umírající benzínová pumpa. Přišla 11tá hodina večer, já zavřel bar a jel sem si zpátky pro Satana, abych ho dovezl domů. Ten jel naprosto v pořádku jakoby se nikdy nic nestalo... Do doby, než se zahřál na provozní teplotu.

Benzínovou pumpu jsem tedy z kandidátů vyřadil a začal uvažovat nad čidly, jelikož problém se projevoval až po ohřátí auta.
Postupně jsem zkusil odpojit lambdu a čidlo teploty. Co jsem porozuměl z rad vševědoucích WP a Kefy, pokud jednotka nemá signál z těchto čidel tak přejde na předdefinovanou bohatou mapu kterou používá za studena. Čekal jsem, že pokud to chybu
neodstraní, minimálně ji to posune, že místo 0.5-2 PSI natlačím třeba 3.5-4PSI. Nestalo se tak. Tím jsem došel k závěru, že chyba bude buď ve vakuu, nebo v zapalování. Narychlo jsem prošel všechny podtlakové hadice a nenašel nic špatně. Bohužel už byly 2 ráno a další den mě čekala 2 a půl hodiny dlouhá cesta na 10:00 do práce.
O pár týdnů pozěji jsem měl čas se tomu pověnovat. Prošel sem znovu všechny hadice a opět nenašel nic špatně. Vrhnul jsem se
tedy na výměnu podezřelých dílů. Přehřívající se zapalovací modul byl můj další tip. Vyměnil sem ho tedy za náhradní pod který
jsem dal teplovodivou pastu aby se zlepšil přenos tepla z modulu do držáku. Tím to nebylo. Vyměnil sem váhu vzduchu. Tou to nebylo. Poté jsem opět musel do práce. Z Pálavy jsem byl propuštěn začátkem Září a mohl jsem se vrhnout zpět na Satana. Co jsem tedy ještě neměnil? Cívku. Vyměněno, tím to nebylo. Napadl mě benzín. Problémy začaly krátce poté, co jsem měl 1/4 nádrže a dotankoval jsem do plna na jedné zapadlé a rozpadlé benzínce. (Sice to byla Benzina, ale vypadala hrozně). Tak jsem teda vypustil asi 30l benzínu a dotankoval Satana Vervou. Projistotu jsem resetoval jednotku a!... Stále nic.
Na WPčkovu radu jsem se rozhodl vyměnit rozdělovač. Prý v něm jsou Hallovy čidla a ty by mohly být náchylné na teplo. Ale s blížící se Moravou a mou zmatenou organizací jsem nemohl rozdělovač najít, tak jsem ho vyhodil ke známému mechošovi, aby se mi na to podíval. Přeci jen, svěží pohled na věc často pomůže. Jeho první nápad byla umírající benzínová pumpa.
Nečekal jsem a objednal jsem ji, vzhledem k tomu, že stojí asi 600 a když se Satan oživoval, dala se tam použitá. Zázrakem jsem našel i náhradní rozdělovač a předal to známému k výměně.
A světe div se... Satan jede! Čím to teda bylo? Z nádrže se i přes její proplach začaly uvolňovat usazeniny, které dokonale zacpaly síto co je u pumpy. Pumpa vyměněna, síto vyčištěno a Satan jede jak drak! Už žádný náhodný tlak turba, skálopevně drží 7.3 PSI a Overboost je otázkou dupnutí na plyn, ne konstalace hvězd a rozmrzelosti Satanových plechů. Takhle jsem si užil celých 40km co jsem jel vyzvednout mladou aby jsme mohli jet na dovolenou.
A pro velký úspěch jsme si dali repete. Koupil jsem dálničku, natankoval plnou a dojel pro mladou. A Satan začal opět haprovat. To už jsem začínal podezřívat přítelkyni, že její dům je postavený na nějakém pohřebišti, protože to je podruhé co jsem k ní dojel s tímhle autem a podruhé co mi po cestě od ní začal kolabovat.
Naneštěstí jsme měli zpoždění, takže jsme přesedli do Oktávky a potupně jeli na dovolenou tímhle klasickým Německo-Českým nesmrtelným tankem. Po dovolené jsem tedy vytáhl pumpu a síto opět zasrané bordelem, ale už míň. Vyčistil jsem ho a musím zaklepat, že od té doby jede bez problémů. Síto jsem čistil ještě jednou těsně před Moravou, to už ale nebyl důvod, bylo čisté. Zřejmě se ale nevyhnu nové nádrži, když už tak preventivně. Při čištění jsem rukou projel po stěně nádrže a celou jsem ji měl od něčeho, co bych přirovnal ke rzi rozpuštěné v olejovém slizu. Naštěstí se nové nádrže stále vyrábí.
Výměnou pumpy se kromě nepravidelného tlaku turba zřejmě vyřešilo pár dalších problémů.
1) Nádrž začala správně odvětrávat, už po otevření po jízdě nesyčí
2) Rozhýbal se ukazatel benzínu a ukazuje přesněji.
3) Měl jsem problém, že kolem 1/4 nádrže (Což v reálu byla asi polovina) při ostřejší zatáčce pumpa nezvládala dodat dost paliva. Teď se problém objevuje až pod 1/4 nádrže (Což je momentálně v reálu asi 15l zbývajících v nádrži)

No a zatím poslední (A doufejme, že už napořád poslední!) špatný zpráva je, že Satan utrpěl těsně po Moravě bouračku. A opět na zjevně prokletém místě po cestě od přítelkyně. Jedeme na víkend ke mě a předemnou Fabie. Jede si tak 80-100, jak kde, tak říkám, že ji nebudu předjíždět. Přeci jen bylo 15:00, docela hustá doprava a my nikam nespěchali. Takhle se za ní táhneme až do Vyškova, kde najedeme na dvouproudovku. Ocitneme se vedle sebe, můj černý čumáček se začne natahovat před Fabii, zatímco nervózní Rapid mi okukuje zblízka novotou lesknoucí se zadní SPZtku. V tom začne Fabie odbočovat do měho pruhu. Nejřív jí uhýbám a koukám na ní (Myslel jsem si, že si uvědomí, že má vedle sebe auto) To se bohužel nestalo a Fabie přejela do mého pruhu. Před námi už byl semafor s červenou a dalším autem co blokovalo pruh, takže jsem neměl kam "uskočit". Chtěl jsem aspoň teda zatroubit, ale v ten moment se semnou dotyčná začala až moc intimně seznamovat.
Perlička #1 - Řidička byla bývalá spolužačka mojí přítelkyně ze základky, která bydlí ve stejné vesnici jako ona
Perlička #2 - Hned po tom Rapidu kvůli kterému jsem nemohl brzdit jela policejní dodávka.

Jaké jsou tedy škody? Malé, ale bolestivé a drahé.
1) Podřený řidičův blatník a dveře - To mi nějak extra nevadí, Satan má několik šrámů už od koupě a stejně ho čeká celolak.
2) Lehce poškrábané kolo - To je jak jsem psal výš, že podruhé to už guma nezachránila. Opravitelné? Samozřejmě, je to pár asi 1mm hlubokých škrábanců a šrámů, no ale kolo jsem nakonec vyměnil za náhradní.
3) Popálená plastová poklička na kole - Neřeším, vytisknu si novou.
Ovšem teď se dostáváme k těm bolestivým škodám.
4) Pomačkaný blatník řidiče - Na P1 sehnat řidičův blatník, co není zrezlý do sraček je v podstatě nemožné. A na Satanovi byl v naprosto luxusním stavu. Bohužel, ani sběratel dílů jako já nemám náhradní. Tedy ano, mám. S povrchovou korozí a pomačkaný úplně stejným způsobem a další, který pomačkaný není, ale zato je už tak v posledním zachránitelném stádiu než ho koroze sežere na prach.
5) Americké GT zrcátko s prolisem - Prasklý plastový kryt a vysklené sklo. Kryt by šel asi opravit a pokusím se o to. Zcela neskutečnou náhodou mám jeden holý kryt na řidičovu stranu navíc. Použiju teda ten a eventuálně opravím do zásoby ten co je na Satanovi teď. Sklo je bohužel věc druhá. Náhradní skla se stále vyrabí, ovšem má to dva háčky #1 - Musí se dovézt z UK nebo USA. #2 - Už nebude mít nápis Probe. Hodlám to vyřešit samolepkou "Probe" na míru od Lishaakova známého.

Jak to nakonec dopadlo? Slečna nejdřív, že se omlouvá, ale že to nevypadá tak hrozně a že mi to klidně zaplatí. Říkám, že jí děkuju, ale že trefila zrovna docela blbý díly na blbý straně, že asi nechce vědět, kolik ty díly stojí, že by bylo lepší to řešit přes pojišťovnu. Vytahuje z penězenky 3500. Říkám, že okej, tolik jsem zaplatil za zrcátko (Obě, ale tak... Pssst xD) asi 2 roky zpět a to jsem měl štěstí, že se zrovna vůbec objevilo na prodej. Teď ať k tomu připočte nesehnatelný blatník s poštovným, k tomu něco za práci; a už jsme se tedy domluvili, že to půjde přes pojišťovnu.

S pojišťovnou jsme se domluvili na rozpočtu. Bylo zajímavé pozorovat technika. Nejdřív přijel s přístupem, že jde likvidovat nějaký starý vrak. Měl parádní změnu tónu po zjištění, že těch aut mám víc, že má najeto jen 123 000Km, že to zespodu není zrezlé ani vyvařené a nakonec jsme přes hodinu povídali v garáži. O měsíc později mi konečně přišla kompenzace. Pro zvědavé? 23 400Kč.
Cena oprav? 850Kč nové sklo s poštou. 1000Kč za opravu blatníku. 200Kč za přezutí gumy na nové kolo.
Zbytek se težko odhaduje, protože díly mám doma (jako například náhradní kolo) a práci si většinou dělám sám. Takže za mě pěkný výdělek.

Jaké jsou tedy plány před dalším Kamenem? Velké a s mojí pracovní morálkou nereálné, jako vždy.

1) Opravit Satanův blatník i druhý pomačkaný blatník z mých zásob
2) Opravit promáčknutý práh spolujezdce (Už byl při koupi)
3) Pokus opravit promáčknuté dveře spolujezdce (Už bylo při koupi), případně poopravení náhradních co mám, abych si je mohl přehodit
4) Zavaření děr po GT plastech (Pořád si stojím za tím, že Satana překopu do lehce upraveného 90+ GL/LX vzhledu, navíc žádné GT plasty = míň míst, kde se může chytat bordel a voda = antikorozní ochrana!)

Jaké jsou plány na úpravy a "opravy"? No, v první řadě bych mohl zjistit, proč nefunguje zadní stěrač.

Brzdy:
Z Kefova bývalého Probe mám další sadu brzd z Mazdy 6 a díky Lishaakovi za repas!
Zatím čekám, než mi dojdou díly (Drážkované a vrtané kotouče Rotinger, repas sada na zadní třmeny, ložiska zadních kol a fialové nerez hadice od Jirky Slavíka.) a půjde se na repas zadních brzd a swap na 280mm dopředu. (A díky White Powerovi za vyzkoumání jaký kotouč použít pro zachování origo 15" kol!)
Tohle 100% bude před Kamenem.

Rozpěry:
Zjistil sem, že na MX6 první generace (A 626 GT) byla možnost dokoupit od Mazdy rozpěry jak mezi přední, tak zadní tlumiče a dokonce do zadní nápravnice. Do nápravnice jsem sehnal poslední skladem od Ultra Racing a vzhledem k tomu, že se nabízely origo, tak hádám, že nějaký účinnek tam bude. Jen nevím, jestli bude do Kamene, protože na instalaci musí dolů dlouhý šroub co drží 2 zadní ramena a když už v tom člověk bude, mohl by je vyměnit... Jenže ty na Satanovi jsou v moc pěkném stavu, tak nevím, jestli má cenu na ně sahat nebo to nechat na později.
Zadní rozpěra je velice poznat na dvojkovém Probe, chtěl bych ji tedy sehnat i na jedničkové. Zatím to vypadá, že si někde nechám udělat držák na tlumiče a použiju nějakou z P2 a asi to stejné pro přední.

Červený interiér:
Určitě jste si všimli mého návodu na "repas" zadních sedaček. Spolu s teplejším počasím začínám opravovat plasty a můžeme doufat, že to do Kamene také stihnu, ale už si moc šancí nedávám, za 2 měsíce se opět stěhuji na Pálavu pracovat.

A samozřejmě nějaký "performance tuning", ale ty plány si nechám až na později, je to samozřejmě finančně i časově náročné a raději to udělám pořádně než to uspěchat. Upřímně, to auto mě neskutečně baví a jsem rád, že funguje jak má.

Jinak spousta fotek je ZDE a také různě poházená po mém rajčeti a brzy doplním aktuálnější.

UPDATE: Fotky doplněny do současnosti.
93 GT - Silverstreak
97 GTS
91 GT - Satan
Uživatelé prohlížející si toto téma
Guest
2 Stránky<12
Jdi na fórum  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.